U bent hier
Ambitieus plan tegen zwerfvuil en sluikstort in Edegem

Schepen Albert Follens lanceert ambitieus plan tegen zwerfvuil en sluikstort in Edegem: “Verdubbeling ophaling en slimme camera’s”
Schepen Albert Follens (N-VA), bevoegd voor financiën, afvalbeleid, burgerzaken en omgeving, blijft zich inzetten voor een proper en leefbaar Edegem. Follens wil met een krachtig en ambitieus plan de zwerfvuil- en sluikstortproblematiek in de gemeente grondig aan te pakken. “Edegem koestert haar openbare groene plekken. Een leefbaar en proper Edegem is een speerpunt uit ons bestuursakkoord”.
Elke dag krijgt de gemeente Edegem zo’n twee meldingen over zwerfvuil, wat jaarlijks oploopt tot meer dan 600 klachten. Ook de hoeveelheid afval in straatvuilbakken stijgt fors: van 70 ton enkele jaren geleden naar 103 ton vandaag. Hierdoor wordt niet alleen restafval, maar ook recycleerbaarafval verbrand. Dit leidt tot een vervuild straatbeeld, een flinke milieu-impact en een kostenplaatje van 250.000 euro per jaar voor het verwijderen en verwerken van dit afval. Bovendien zorgt het voor gevaarlijke werkomstandigheden: sommige vuilbakken wegen tot 120 kg en bevatten regelmatig glas en grof huisvuil.
Een doordachte oplossing
Schepen Follens benadrukt dat sensibilisering cruciaal blijft. Uit onderzoek van Mooimakers blijkt dat meer dan één op de vijf Vlamingen zich schuldig maakt aan sluikstort, vaak rond glasbollen, kledingcontainers, vuilbakken, maar ook in plantvakken en grachten. “We moeten deze mentaliteitswijziging terugdraaien en iedereen oproepen om correct met afval om te gaan. Met N-VA Edegem geven we alvast het goede voorbeeld door zelf regelmatig zwerfvuilacties te organiseren,” stelt Follens.
Sensibilisering alleen is niet voldoende, daarom zal de gemeente strengere handhaving invoeren. Slimme camera’s moeten onregelmatigheden detecteren en daarbij sluikstorters registreren.Gemeente en politie ontvangen de beelden zodat overtreders sneller geïdentificeerd en beboet kunnen worden. Dit systeem heeft zich elders al bewezen: in Menen halveerde het zwerfvuil en in Mol steeg de pakkans op sluikstorten tot 85%, zelfs ’s nachts.
Daarnaast wordt ook de frequentie van de afvalophalingen verhoogd om uitpuilende vuilbakken op korte termijn te vermijden. In overleg met de externe ophalingspartner wordt het aantal ophalingenverdubbeld. De meest gebruikte afvalpunten zullen voortaan twee keer per week worden geledigd in plaats van één keer, terwijl minder drukke locaties wekelijks worden opgehaald in plaats van tweewekelijks. Dit helpt niet alleen om afvaloverlast te beperken, maar voorkomt ook dat afval zich opstapelt en bijdraagt aan een vervuild straatbeeld.
Investeren in een propere toekomst
De slimme camera’s en bijbehorende software kosten jaarlijkse 35.000 euro. Hoewel dit geen directe financiële opbrengst oplevert, zal de daling van de afvalverwerkingskosten en het beboeten van sluikstorters een aanzienlijke impact hebben. Het belangrijkste resultaat op lange termijn is echter een netter straatbeeld, minder milieuvervuiling en betere recyclage. Het project wordt in eerste instantie voor vier jaar uitgerold, waarna een evaluatie volgt. “Onze ambitie is niet alleen om sluikstorters sneller te vatten, maar vooral om een afschrikeffect te creëren zodat sluikstorten uiteindelijk stopt,” besluit Follens.
Met dit doortastende beleid zet onze N-VA-schepen van Afvalbeleid samen met het bestuur een stevige stap in de richting van een propere en duurzame toekomst in Edegem.