U bent hier
Gemeenteraad 19 december 2016.
De laatste gemeenteraad van 2016 was op 19 december een feit. In de gemeenteraad van december staan elk jaar opnieuw het budget voor het komende jaar en de financiële cijfers van gemeente en OCMW op de agenda. Daarnaast werden er ook tal van andere belangrijke punten goedgekeurd, waaronder het definitieve voorontwerp voor de nieuwe bib en de plannen voor de nieuwe bioklas. Graag lichten wij u deze punten beknopt toe.
Budget Gemeente
Het budget en de plannen voor 2017 werden goedgekeurd. We kunnen vaststellen dat er in 2017 heel wat zaken gerealiseerd zullen worden in Edegem. Zo zullen er een aantal straten en sites aangepakt worden. De realisatie van het nieuwe kruispunt én de nieuwe toegangsweg aan Kattenbroek zijn reeds gestart en zullen hun definitieve oplevering kennen in 2017. Op die manier zetten we in op de verkeersveiligheid op die site, maar ook op andere plaatsen in Edegem blijven we hier aan werken. Met het nieuwe mobiliteitsplan, dat eerder dit jaar reeds goedgekeurd werd door de gemeenteraad, gingen we dit engagement reeds aan. Zo zal er in 2017 bijvoorbeeld gewerkt worden aan de schoolomgeving van het Pieter Van Maldereplein en zullen verschillende fietspaden veiliger gemaakt worden.Verder zal er bij dergelijke projecten blijvend ingezet worden op een doorgedreven participatie met de bewoners van Edegem. Inspraak is voor dit bestuur zeer belangrijk en met een hele reeks aan reeds vastgelegde trajecten inzake participatie zal burgerbetrokkenheid hoog op de agenda blijven staan.
Ook op andere beleidsdomeinen zoals lokale economie, speelweefsel, sport, cultuur en onderwijs wordt er blijvend ingezet. We tonen aan dat we als bestuur willen blijven investeren in een Edegem van en voor elke Edegmnaar waarin iedereen zich thuis voelt. Edegem leeft meer dan ooit en daar willen wij verder op in zetten met mooie initiatieven in 2017.
Er zullen in 2017 een aantal veranderingen plaatsvinden. Als bestuur is het onze verantwoordelijkheid om er op toe te zien dat we een zo goed mogelijk dienstverlening aan de burger kunnen blijven garanderen en dat we onze financiën open en transparant communiceren. Bovenal is het ook belangrijk om die financiën op orde te hebben om zo te komen tot een financieel evenwicht. Als goede huisvader is het nodig om sterke rationele beslissingen te nemen, beslissingen die weldoordacht genomen worden, maar daarom niet altijd even gemakkelijk zijn. Als uitgangspunt willen wij de dienstverlening voor de Edegemnaar blijven garanderen en daartoe blijven wij ons verbinden.
Budget OCMW
Ook de plannen voor 2017 en de financiën van het OCMW werden toegelicht en goedgekeurd. De integratie van het OCMW met de gemeente wordt verder gezet. De vijf deeltrajecten die daarin vooropgesteld werden, worden steeds meer en meer uitgewerkt en krijgen steeds meer vorm. Een eerste fysieke verandering kon reeds vastgesteld worden in 2016 met de fysieke samenvoeging van de twee personeelsdiensten van het OCMW en de gemeente. De hele integratie-oefening leidt tot nieuwe inzichten en betekent heel wat efficiëntiewinsten op lange termijn.Ook in het woonzorgcentrum staan er een aantal veranderingen op til om de dienstverlening en zorg voor de bewoners op een hoog niveau te houden. Een aantal innovatieve ideeën zoals een food for care project en de inzet van IT hulpmiddelen in het zorgende aspect dragen hieraan bij.
Er wordt verder ook blijvend ingezet op het creëren van tewerkstelling voor sociale kansengroepen. Het is onze morele verplichting om hen verder te helpen en uiteindelijk te kunnen laten doorstromen naar de reguliere arbeidsmarkt. Daarom zullen er in 2017 in plaats van de 17 voorziene plaatsen in het meerjarenplan, een stijging naar 20 plaatsen voor sociale tewerkstelling gebeuren. Dit zowel in interne projecten als bij externe partners.
Een belangrijke verandering in 2017 zal de privatisering van de poetsdienst met dienstencheques zijn. Die privatisering en overdracht gebeurt echter niet zomaar! De regierol blijft in handen van het OCMW om op die manier de beste dienstverlening en opvolging te blijven garanderen. Voor de cliënten zal er dus niet veranderen.
Bij de opmaak van het meerjarenplan en het budget werden we echter geconfronteerd met een aantal uitdagingen. Dit onder meer door veranderingen vanuit de Vlaamse overheid, een stijging van de werkingskosten, hogere RSZ pensioenbijdragen, toegenomen vraag naar leefloon,… Ondanks die moeilijkheden slagen we er toch in om ook hier het financiële evenwicht te behouden.
Een nieuwe bib!
Een belangrijke stap in het hele nieuwe bib verhaal werd maandagavond genomen. Het definitieve voorontwerp werd goedgekeurd. Dit voorontwerp is een prachtig ontwerp waaraan heel wat participatie vanuit allerlei hoeken vooraf is gegaan.Schepen voor Cultuur, Koen Michiels, licht toe: “Wij zijn enorm verheugd om dit voorontwerp te mogen voorstellen aan iedereen. Al sinds de jaren 70 werd onderzocht of een nieuwe bib in Edegem nodig was. Nu, in 2016, blijkt die nood groter dan ooit. De twee filialen die Edegem kende, in het centrum van Edegem en het filiaal Elsdonk, vervulden de eisen van een goede bib niet langer. Ze zijn daarenboven niet toegankelijk voor iedereen en we betalen als gemeente een hoge huurprijs. Het bestuur was het er over eens: de Edegemnaar verdient een volwaardige bib die voor iedereen open toegankelijk is”.
De nieuwe bib wordt echter niet zomaar een bib. De bib wordt een waar vrijetijdscentrum waarin alle vrijetijdsdiensten van de gemeente (bib, sport, cultuur en jeugd) vervoegd worden. Ook hier werken we dus aan een integratieverhaal. De Edegemse burger zal hier voor alle vrijetijdsaangelegenheden terecht kunnen. Het wordt niet alleen een plek om boeken te ontlenen of te lezen, het wordt een plek om te ontmoeten, te vergaderen, kunst, cultuur en muziek te beleven,...
In het VTC komen bovendien vergaderruimtes en een polyvalente zaal. Zo vervullen we ook de vraag en nood van vele verenigingen.
Het definitieve voorontwerp dat hier goedgekeurd werd, omvat een gelijkvloers en één bouwlaag. De oorspronkelijke appartementen die bovenop het gebouw getekend waren, zijn dus verdwenen.
We komen van een traject met heel wat vormen van participatie, zowel met de burgers, verenigingen, de buurt als met het personeel dat in het nieuwe vrijtijdscentrum zal gaan werken. En ook in de toekomst plannen we nog heel wat communicatieve en participatieve momenten om iedereen op de hoogte te houden en te informeren. Zo zal er in het voorjaar van 2017 een heuse infomarkt over het VTC plaatsvinden.
Ook over de omgevingsaanleg rond het nieuwe bibgebouw werd grondig nagedacht. Met deze omgevingsanalyse zijn we gekomen tot een buitenaanleg die zorgt voor meer veiligheid voor fietsers en voetgangers en die tegelijkertijd niet inboet aan parkeerplaatsen. Voor fietsers zullen er ruimere fietsenstallingen aan de ingang van zowel de bib als de sporthal voorzien worden.
Oorspronkelijk zat de restauratie van Huis Hellemans mee in het hele VTC project. Er is echter een budget uit het project gehaald zodat Huis Hellemans vanaf heden als afzonderlijk project op een goede en doordachte manier gerestaureerd kan worden.
Graag bedanken wij bevoegd schepen Koen Michiels voor zijn inzet en doorzettingsvermogen in dit dossier. We zijn fier om te mogen zeggen dat we dit mooie verhaal kunnen vertellen.
Tot slot: als alles volgens plan verloopt, starten de effectieve werken in september 2017. Wij kijken er alvast naar uit!
Op weg naar een nieuwe, veilige Bioklas
De huidige bioklas, een plek waar veel kinderen les krijgen over het leven in het fort en misschien sommigen onder ons mooie herinneringen aan hebben, is vervallen tot een onveilige plek voor kinderen.Het ontwerp voor de nieuwe bioklas is dan ook iets waar wij volledig achter staan en mee ondersteunen. De nieuwe bioklas zal in de achterliggende hangar, hangar 23, komen te liggen. Het wordt dus een gebouw in een gebouw: het box-in-a-box principe. In de hangar zal samen met de bioklas een evenementenruimte gecreëerd worden en tevens een soort van bio/serretuin. Na de bouw van de bioklas in eerste fase zal ook een restauratie van de hangar zelf wegens haar grote erfgoedwaarde later in een tweede fase aan bod komen en zal de oude bioklas ook afgebroken worden. Nadien zal in een derde en laatste fase de omgevingsaanleg gebeuren.
De evenementenruimte die links van de bioklas in de hangar zal komen te liggen, biedt bijvoorbeeld de mogelijkheid om een pop-up zomerbar of dergelijke te organiseren. Natuur en ontspanning kunnen immers perfect hand in hand gaan.
Aan de rechterkant van de bioklas komt een soort van biotuin in de hangar. Zo wordt er nog meer aandacht besteed aan natuureducatie en de beleving vanuit de bioklas met de natuur.
Het ontwerp van de bioklas toont dat er gewerkt zal worden met een bogenstructuur die ook in andere gebouwen van het fort terug te vinden is. Zo wordt de verbinding met het fort gemaakt. Er zal tevens veel glas aanwezig zijn om openheid te creëren. Dit effect zal dan vooral tot uiting kunnen komen eens de gehele omgevingsaanleg gerealiseerd wordt. Het wordt dus niet zomaar een gebouw, maar een gebouw met een achterliggende visie waar sterk over nagedacht werd.
In de bioklas zelf komt een grote ruimte om les te geven, maar is er ook een polyvalente ruimte voorzien voor verenigingen die iets dat met het fort of natuur te maken hebben, willen organiseren. Verder zullen er publieke WC’s en een natte ruimte (voor de kinderen met hun laarzen) voorzien worden. Het wordt dus een modulair gebouw met vele mogelijkheden op het vlak van natuur, beleving en ontspanning. Een mooi project waarbij we het belang van natuurbeleving en natuurkennis bij kinderen willen onderstrepen en mee willen uitdragen.