U bent hier
Gemeenteraad 28 november 2016.
De voorlaatste gemeenteraad van 2016 was een feit. Op 28 november 2016 werden weer een aantal spraakmakende punten goedgekeurd. Graag lichten wij jullie twee van de belangrijkste punten toe:
Het nieuwe mobiliteitsplan: een multidimensioneel plan!
“Het mobiliteitsplan dat op de raad goedgekeurd werd, weerspiegelt de visie van dit bestuur én van een groot aantal Edegemnaren dankzij een ver doorgevoerde participatie”, vertelt een tevreden schepen voor mobiliteit, Birre Timmermans. Die visie omvat onder meer respect voor zowel auto, fietser, voetganger en kortweg élke weggebruiker. Allen moeten zij in staat zijn om zich in Edegem om een veilige manier te verplaatsen en zich op de weg te begeven.Dat mobiliteit een veranderlijk gegeven is, wordt in het plan ook onderschreven. Er zijn dan ook verschillende uitgedachte scenario’s met tevens ook oog voor toekomstige verkavelingen en veranderingen in en rond Edegem. Dit bestuur wil met dit plan hun streven naar optimale veiligheid benadrukken zoals bijvoorbeeld in en rond schoolomgevingen.
“Verder wordt er in het plan ook rekening gehouden met tal van andere beleidsdomeinen”, vertelt burgemeester Koen Metsu: “Zo wordt er bijvoorbeeld ook aandacht besteed aan de lokale middenstanders door in de toekomst te werken met een systeem van kort-parkeren. Dit stimuleert het levendige handelscentrum waarnaar wij streven.”
Als fractie staan wij ten volle achter dit nieuwe mobiliteitsplan. Graag willen wij schepen Birre Timmermans van harte bedanken voor haar harde werk om dit plan tot stand te brengen.
Wateroverlast Minervawijk wordt aangepakt
Op de gemeenteraad werden de plannen voor de aanpak van de Minervawijk goedgekeurd. Deze wijk kreeg de laatste jaren steeds vaker te kampen met wateroverlast. Dit bestuur besliste dat hier dringend iets moest gebeuren om de situatie voor de bewoners weer leefbaar te maken én te houden.Gezien deze wijk een aantal straten in Edegem en Mortsel heeft, werd er samen met Mortsel reeds een waterstudie gedaan. Schepen voor Openbare Werken, Birre Timmermans, licht toe: “Nu zijn er in een eerste fase drie straten die al aangepakt zullen worden. Het gaat specifiek om de Minervastraat, de Beekstraat en de Volhardingsstraat. Er zal in die straten een combinatie van aanpassingen gedaan worden om zo de wateroverlast tot een minimum te beperken in de toekomst.”
De aanpassingen die gedaan zullen worden omvatten bijvoorbeeld het aanleggen van een gescheiden rioleringsstelsel, de aanleg van de straat in een soort van kuipvorm en het gebruik van hogere boordstenen. Ook wordt er gekozen voor waterdoorlatende straatstenen behalve daar waar de huizen tot tegen de rooilijn staan. Op die plaatsen wordt dan weer gekozen voor niet waterdoorlatende straatstenen om water in de kelders van de bewoners te vermijden. Ook nieuwe boom- en plantvakken zullen voor een extra waterbuffering zorgen.
Bij de heraanleg van de straten wordt meteen ook gedacht aan nieuwe duurzame LED verlichting.
Deze combinatie van verschillende aanpassingen geeft aan dat er doordacht gewerkt werd aan de plannen van de drie voorliggende straten. Terugkoppeling en samenspraak met de bewoners is en zal ook in de toekomst, in latere fases, zeer belangrijk blijven. Een uitermate positief project dus!