Veiligheidsstatistieken bevestigen positief beeld over Edegem

Op 25 september 2018, over deze onderwerpen: In de pers

Veiligheidsstatistieken bevestigen 
positief beeld over Edegem

 

Edegem is een veilige gemeente, dat blijkt uit de statistische gegevens van politiezone HEKLA. “Het aantal diefstallen, tussenkomsten van de politie en verkeersongevallen zijn belangrijke indicatoren die ons iets vertellen over de veiligheid en het algemeen welzijn van onze inwoners”, vertelt Koen Metsu, burgemeester en voorzitter van de politiezone HEKLA. “Ik ben erg blij te mogen vaststellen dat de cijfers over Edegem het positief beeld over onze mooie gemeente bevestigen, en dat voor een gemeente in de rand van een grootstad.”

De prioriteiten waar de politiezone HEKLA het hele jaar aan werkt zijn niet lukkraak gekozen maar bepaald op basis van een analyse van de veiligheidscijfers binnen de zone. De zone HEKLA  werkt in het bijzonder aan diefstallen, verkeersveiligheid en overlast. Daarnaast heeft HEKLA ook een gespecialiseerd team sociale zaken dat werkt rond intrafamiliaal geweld, verslavings- en jongerenproblematieken. De cijfers van 2012 tot 2018 zijn bijzonder positief. 

 

Minder inbraken, meer arrestaties
Burgemeester Koen Metsu maakt een korte analyse: “Het valt me op dat het inbraakcijfer in Edegem daalde deze legislatuur met 15 procent ten opzichte van de periode 2006-2012. Dat de zone hier prioriteit van maakt, werpt duidelijk zijn vruchten af. Dankzij het krachtdadig optreden van onze lokale politie daalde ook het aantal diefstallen uit voertuigen met 25 procent, het aantal gevallen van geweldscriminaliteit met 16 procent en –ook opmerkelijk- het aantal fietsdiefstallen met 23 procent. Ook de Buurtinformatienetwerken (BIN) dragen daar ongetwijfeld hun steentje in bij. In de vier wijken werden vorig jaar bijna 100 waarschuwingsberichten verspreid naar de BIN-leden. Binnenkort zetten we ook onze nieuwe mobiele camera’s in én onze twee ANPR-wagens, waaronder een anonieme. Die kunnen voertuigen screenen op tal van zaken: staan ze geseind, werd de verzekering betaald, …”

Dirk Fonteyne, commissaris bij de lokale politiezone HEKLA bevestigt dat de dalende cijfers het gevolg zijn van heel wat gerichte acties: “Iedere maand houden we minstens twee verkeersacties -WODCA-acties of acties rond verkeers- én gerechtelijke feiten én twee acties gericht op diefstal in woningen. Daarnaast leveren we ook bijstand aan de Etoile-acties van de federale politie. Die zijn gericht op drugstrafiek op de grote verkeersassen in onze zone. Op dat moment controleren we uiteraard ook op andere gerechtelijke feiten zoals rondtrekkende inbrekersbendes. De inzet van onze flexploegen tot slot, maakt dat wij op een flexibele manier kunnen reageren. Onze flexploegen zijn extra ploegen die specifiek worden ingezet naast de reguliere interventieploegen.” 

 

Veilige wijken en schoolomgevingen dankzij wijkagenten

Ook het aantal verkeersongevallen op Edegems grondgebied vertoont een dalende trend. “Schoolomgevingen krijgen onze volle aandacht”, geeft schepen voor mobiliteit Birre Timmermans aan. “In Edegem houdt iedere beschikbare wijkagent in de ochtendspits toezicht in de buurt van de scholen. “Samen met onze gemachtigde opzichters maken zij de schoolspits veiliger. Andere gemeenten van de HEKLA-zone volgden ondertussen ons voorbeeld. Daarnaast ondernamen we ook al tal van grote en kleine acties om de fiets- en wandelroutes naar school veiliger te maken, van elektronische verkeersborden, opvallende waarschuwingsborden en markeringen tot fietsstallingen op plaatsen waar er niet-reglementair geparkeerd wordt. ”

 

Strenge aanpak van overlast

Sinds juni 2016 verzekert het fietsteam DELTA het preventief toezicht op openbare plaatsen zoals parken, speelpleinen of wandelpaden. Het zijn locaties waar de collega’s van de wijk-, verkeers-, of interventieploegen minder vlot kunnen tussenkomen. “In heel de zone HEKLA werden ze 3 017 uren ingezet in 2017 en dat werpt zijn vruchten af. Het aantal gevallen van vandalisme daalde met maar liefst 39 procent!”, vertelt Metsu. “De burger ergert zich terecht aan overlast en vandalisme en verwacht een strenge aanpak. Kleine overlast pak je echter niet louter politioneel aan. Edegem zal net als de andere HEKLA-gemeenten binnenkort bepaalde inbreuken met een GAS-boete sanctioneren.” 

Het geactualiseerde uniform gemeentelijk politiereglement (UPR) dat sinds 1 maart van kracht is, maakt dat mogelijk. Voorbeelden zijn nachtlawaai, lichte gewelddaden, graffiti, vandalisme en beschadigingen aan eigendommen. De regels uit het UPR zijn een stok achter de deur voor wie zich onaanvaardbaar gedraagt en ‘openbare overlast’ veroorzaakt. 

“De strijd tegen sluikstorters gaan we binnenkort aan met de inzet van mobiele camera’s”, sluit Metsu af. “De enkelingen die zich bezondigen aan deze vorm van overlast zullen we zo kunnen opsporen en bestraffen. Om er effectief met GAS-boetes van start te kunnen, kregen een aantal van onze gemeentelijke medewerkers die dagelijks in het openbaar domein werken dit voorjaar een opleiding ‘GAS-vaststeller’ volgen. Sindsdien kunnen zij net als onze gemeenschapswacht optreden wanneer ze inbreuken opmerken.”

Dat de politiezone HEKLA een ambitieuze zone is, blijkt ook uit de vacantverklaringen. Vorige week werden zeven nieuwe vacatures gelanceerd. Wie interesse heeft surft naar www.politiehekla.be/vacatures

 Edegem.be

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is